Dental Tribune Belgium (Flemish)

Column: Openlucht wachtzaal

By Hilde Devlieger
September 18, 2020

Columniste Hilde Devlieger bij Dental Tribune Vlaanderen schrijft een nieuwe column over het samenscholingsverbod. 

Covid-19 blijft onze dagelijkse do’s-and-don’ts beheersen. Neem nu het samenscholingsverbod. Een wachtzaal is nu eenmaal een ruimte waar je moet wachten - je kan daar best goed en gezellig samenscholen, maar helaas, driewerf helaas, dat mag nu even niet. Een gevolg van dat samenscholingsverbod is dat het probleem zich gewoon naar buiten heeft verplaatst. We hebben namelijk een onsympathieke, asociale poster op onze inkomdeur hangen met de boodschap dat er maximaal drie personen in de wachtzaal mogen zitten. Heel lelijk lettertype in een afschrikwekkende kleur. En dus is er een nieuwe wachtzone ontstaan, eentje waar de Colruyts, Delhaizes en Aldi’s jaloers op zouden zijn.

Ik zie dat elke dag gebeuren, want ik werk aan de straatkant. Mijn praktijkruimte is weliswaar netjes afgeschermd met een folie maar ik zie én hoor elke patiënt die aankomt bij de praktijk. Vaak nog druk pratend in hun smartphone - de komende behandeling is vaak het gespreksonderwerp en ik kan ongegeneerd meeluisteren - en dan stokt plots het gesprek wanneer hun oog op onze schreeuwerige poster valt.

Ze komen ondanks de poster gewoon binnen. Kan ook moeilijk anders, want hoe weet zo’n patiënt immers hoeveel mensen er al in de wachtzaal zitten? Die wachtzaal ligt bij ons midden in de praktijk, aan het oog van nieuwsgierige blikken onttrokken.

Dan hoor ik de lieftallige stem van de balie-assistente iets zeggen, aansluitend hoor ik dan ‘Ooooh, oké, dan wacht ik wel buiten’, en bam, patiënt terug op de stoep. Dat gebeurt nu met de regelmaat van de klok. Want met het schaamrood op de wangen moeten we bekennen: we eisen stiptheid van onze patiënten maar bezondigen ons zelf ook wel eens aan het laten uitlopen van een afspraak.

In de nasleep van de lockdown hadden en hebben we natuurlijk een gigantische inhaalbeweging te maken en er moest een flinke tand bijgestoken worden. De agenda zit dus zo mogelijk nog voller dan anders én elke afspraak is minutieus getimed. Maar menselijk als we zijn, moet elke patiënt natuurlijk ook een praatje doen: praatje vooraf, praatje tussenin én praatje achteraf. Dan luisteren we, geduldig en medelevend, en verwensen de dag dat we besloten om een bureautje te plaatsen in het kabinet, want er is niets meer uitnodigend dan een bureautje om aan te gaan zitten en je levensverhaal te vertellen. En dat ondanks het feit dat zowel de patiënt als ikzelf vijftig keer wablieft moeten zeggen, want elkaar verstaan is écht geen sinecure. Ik ben nu aan het experimenteren met alternatieven’: ‘Pardon?’, ‘Wat zegt u?’, ‘Kan u dat nog even herhalen?’, ‘Excuseer?’ of een ‘Mmmmmm’ als je de interesse wat verliest.

Dus de afspraken lopen uit en dat leidt al snel tot hilarische taferelen buiten de praktijk, wederom in mijn zicht. Nu zie ik doorheen mijn raamfolie meerdere menselijke schaduwen op een rijtje, en zo zijn we er in geslaagd een wachtzaalgevoel te creëren voor onze deur. Er wordt daar wat afgelachen nu, vrolijk gebabbeld, soms wiegt er eentje op de muziek van zijn smartphone zo leuk heen en weer dat ik zin krijg om mee te doen, maar dat is niet ideaal als je met scherpe instrumentjes in de weer bent.

Onze praktijk ligt tegenover een supermarkt en tot enkele weken geleden zag ik dagelijks lange rijen mensen met winkelkarren aanschuiven tot ze werden toegelaten om te beginnen hamsteren.

Ik speelde al met de gedachte een deal te sluiten met winkel in kwestie om karretjes uit te lenen, en zie het al helemaal voor mij: patiënt plus karretje, patiënt plus karretje, patiënt plus karretje: social distance gegarandeerd! Maar wie moet dat dan allemaal ontsmetten? Onze assistentes hebben nu al ademhalingsproblemen van al dat sprayen en poetsen… En wat als ze met hun kar botsen tegen een geparkeerde auto’s? Ik zie de claims al binnenstromen.

Dus: waar blijft dat vaccin?

Fijne werkweken voor iedereen!

Scroll down
advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 3, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International