Dental Tribune Belgium (Flemish)

Bitjes scoren beter dan beugels

By Dental Tribune International
September 04, 2015

MAINZ – In de afgelopen jaren zijn aligners, de doorzichtige bitjes, een populair alternatief voor een vaste beugel geworden. Tot nu was er echter weinig bekend over de gevolgen van deze bitjes voor de mondhygiëne en de gezondheid van het tandvlees. Een eerste vergelijking tussen de bitjes van Invisalign en vaste beugels op dit gebied lijkt in het voordeel van de bitjes uit te vallen.

Tot nu toe ontvangen de meeste kinderen en jongvolwassenen voor orthodontie een vaste beugel. Deze bemoeilijken echter de dagelijkse mondhygiëne, waardoor de parodontale gezondheid van patiënten achteruitgaat. Bovendien willen volwassenen vaak wegens esthetische redenen geen vaste beugel. Daarom zijn verschillende alternatieve orthodontische methoden ontwikkeld, waaronder de clear aligners of bitjes zoals die van Invisalign. De bitjes winnen snel aan populariteit, omdat ze nauwelijks zichtbaar en uitneembaar zijn, waardoor zowel het bitje als het gebit beter te reinigen is. Dat is althans de hypothese: tot nu toe was dit nog nauwelijks wetenschappelijk bewezen.

Onderzoekers van de Johannes Gutenberg Universiteit in Mainz includeerden in een eerste gerandomiseerde studie 100 patiënten, waarvan de ene helft voor zes maanden een vaste beugel kreeg en de andere helft een bitje. Beide groepen vertoonden een verandering in parodontale gezondheid door de behandeling, maar in de groep met bitje was de gingiva na zes maanden significant gezonder dan bij de groep met vaste beugel. Ook was er minder plaque bij de bitjesdragers, al was dit verschil niet significant. Voor aanvang van het onderzoek waren de groepen gelijk qua parodontale gezondheid en alle patiënten hebben gelijke instructies voor mondhygiëne gehad.

Uit een enquête onder de patiënten bleek verder dat de bitjesdragers meer tevreden waren over hun behandeling dan de patiënten met een vaste beugel. Slechts 6 procent van hen rapporteerde een verminderd welzijn door de orthobehandeling, vergeleken met 36 procent van de beugeldragers. Ook rapporteerden de beugeldragers op specifiekere punten meer last van de behandeling te hebben, zoals het moeten aanpassen van het eetpatroon, irritatie aan het tandvlees, langer moeten poetsen en niet durven lachen door de beugel.

De onderzoekers concludeerden dat de behandeling met de aligner een significant minder negatieve impact heeft op de patiënt, zowel op de parodontale gezondheid als op het algemene welzijn.

Het onderzoek, getiteld ‘Braces versus Invisalign: Gingival parameters and patients’ satisfaction during treatment: A cross-sectional study’ is recent verschenen in BMC Oral Health.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 4, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International