Dental Tribune Belgium (Flemish)

“Bijzonder om zoveel tijd met het gezin door te brengen”

By Andy Furniere
April 15, 2020

Hoe brengen individuele zorgverleners hun tijd door, nu de meeste praktijken voor reguliere zorg gesloten zijn? Dental Tribune brengt diverse persoonlijke verhalen.

Frederik Ardenois, tandarts uit Kortrijk, op 7 april:
“De periode waarin we in lockdown gingen, zal me ongetwijfeld mijn hele leven bijblijven. We hebben met ons team snel beslist om de groepspraktijk te sluiten, behalve voor urgenties en telefonische opvolging en triage. Er moest toen plots zoveel geregeld worden: afbellen van afspraken, overleggen met collega’s, afspraken maken met de beroepsverenigingen, opzetten van doorverwijspraktijken waar hoogdringende behandelingen kunnen plaatsvinden, zoeken naar de nodige beschermmaterialen…

Omdat de ingang van onze groepspraktijk ook de ingang is van mijn woning, en er nog steeds patiënten langskomen, heb ik beslist dat het veiliger was om met het hele gezin naar ons verblijf in de Ardennen te trekken. Ik besef uiteraard dat dit een groot voorrecht is en wil daar zeker niemand mee voor de borst stoten. De lokale politie is onze situatie komen controleren en heeft die aanvaard.

In de voormiddag ben ik nog steeds aan het werk. Ik doe de nodige telefoontjes, stel onze administratie op punt en werk aan onze nieuwe website. We hadden vorig jaar al beslist om onze website te vernieuwen, maar konden er nooit tijd voor vinden. Nu kan ik daar eindelijk mee bezig zijn.

In de namiddag probeer ik er zoveel mogelijk te zijn voor mijn vrouw en kinderen (15, 18 en 20 jaar). Het is bijzonder om zoveel tijd met het gezin te kunnen doorbrengen, iets wat er normaal door de drukke agenda zelden inzit. We praten veel meer dan anders, zodat ik bijvoorbeeld beter begrijp wat er zich zoal afspeelt in het leven van mijn kinderen. We zitten vaak in de tuin en gaan ook geregeld wandelen en fietsen. ’s Avonds zitten we dan dikwijls samen naar Netflix te kijken.

Het is een ideale periode om te onthaasten, maar zoals elke tandarts wil ik toch zo snel mogelijk weer aan de slag. Het knaagt om patiënten niet te kunnen helpen. We hebben veel behandelingen abrupt moeten stopzetten en het zal niet eenvoudig zijn om alle schade in te halen eens we weer kunnen opstarten. Ik zie dan een belangrijke rol weggelegd voor mondhygiënisten, die zich kunnen bekommeren om de preventieve aspecten, zodat tandartsen zich kunnen concentreren op het curatieve deel. Hopelijk maakt deze crisis het mogelijk om samen met de overheid de terugbetaling van de diensten van mondhygiënisten te regelen, dat zou een heel belangrijke stap vooruit zijn.”

Lees ook de verhalen van Kim van Hoecke, Annemieke Appelen en Gerda Wauman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International