Dental Tribune Belgium (Flemish)

Beroepsverenigingen VVT en VBT pleiten voor behoud contingentering

By Imelda van der Wardt
August 10, 2020

Het Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT) en de Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen (VBT) vragen regeringsonderhandelaars in een gezamenlijke mededeling van 31 juli 2020 om de contingentering van het aantal tandartsen te behouden, de toegankelijkheid tot mondzorg te verbeteren en meer aandacht te besteden aan preventie.

De huidige regering past de quota voor artsen en tandartsen om communautaire redenen niet toe. De beroepsverenigingen vinden dat onaanvaardbaar en pleiten voor een duidelijke regeling in de komende regeerverklaring. “Zoals de rectoren van de Vlaamse universiteiten beklemtonen, is het reguleren van het aanbod artsen en tandartsen noodzakelijk om een kwalitatieve opleiding te kunnen garanderen. Kwaliteitszorg aanbieden kan alleen wanneer vraag en aanbod op mekaar afgestemd zijn”, stellen VVT en VBT.

De contingentering wordt ook ondermijnd door de ongecontroleerde instroom van niet-Belgische diploma’s. De kwaliteitscontrole daarvan is momenteel niet optimaal georganiseerd, waardoor niet-gekwalificeerde artsen en tandartsen zich bij ons kunnen vestigen. De EU de schuld blijven geven is geen optie, klinkt het bij VVT en VBT. De sociale zekerheid is een bevoegdheid van de individuele lidstaten, en vele daarvan hebben strengere erkenningsvoorwaarden.

Betere financiering
Ook pleiten de beroepsverenigingen in de mededeling voor het verbeteren van de toegankelijkheid tot mondzorg. “Mondzorg lijkt duur door slechte terugbetaling, omdat ze nog steeds stiefmoederlijk behandeld wordt in de ziekteverzekering. Een betere financiering en nog meer inzetten op preventie kunnen zorgen voor een goede mondgezondheid voor de ganse bevolking en op termijn voor een lager kostenplaatje. Het is immers wetenschappelijk bewezen dat een goede mondgezondheid een goede algemene gezondheid bevordert,” aldus de beroepsverenigingen.

(bron: Het Laatste Nieuws)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International