Dental Tribune Belgium (Flemish)

Belgische tandartsen krijgen 16.500 FFP2-maskers

March 23, 2020

ANTWERPEN - Inmiddels grijpt in heel Europa het coronavirus om zich heen, en dat heeft ook in Vlaanderen verstrekkende gevolgen. Om de pandemie in te dijken, zijn sinds 14 maart alle niet-noodzakelijke consultaties, onderzoeken en ingrepen verboden. Over tandartspraktijken werd in deze overheidscommunicatie niet gesproken; voor hen zijn er met andere woorden geen officiële richtlijnen.

In een gezamenlijke mededeling van onder meer beroepsverenigingen VBT en VTT en enkele grote groepspraktijken, die een week geleden de deur uitging, werd echter expliciet opgeroepen enkel nog patiënten met acute, hoogdringende noden te behandelen, op voorwaarde dat dit veilig kan.
Praktijken waar niet in veilige omstandigheden kan worden gewerkt, worden met aandrang gevraagd de deuren te sluiten. Alle tandartsen worden wel aangemoedigd telefonisch bereikbaar te blijven.

In de mededeling klinkt het dat “de medische risico’s voor tandartsen, assistenten, mondhygiënisten en patiënten op korte maar ook op lange termijn erg groot zijn”. Onder meer bij behandelingen met aerosolen, in praktijk zowat alles waarbij geboord moet worden, is de kans op een overdracht van het virus zeer reëel. Het grote gebrek aan voldoende beschermde mondmaskers, steriele schorten en handgel, waar de hele Belgische zorgsector mee te kampen heeft, speelt echter ook de tandartsen parten. Om te vermijden dat er te veel patiënten met tandpijnen op spoeddiensten zouden belanden, deed de VBT een oproep naar tandartsen die nog materialen hebben om patiënten over te nemen. Inmiddels melden zich al zo’n 250 praktijken aan. “Er is een grote bereidheid om alles draaiende te houden”, stelt voorzitter Frank Herrebout.

De noodkreet van de tandartsen werd inmiddels wel opgepikt: van de 147.000 mondmaskers van het type FFP2 die vandaag aankwamen in Luik, gaan er 10.000 naar de Vlaamse tandartsen en 6.500 naar hun Waalse collega’s. Het materiaal zal verdeeld worden onder de tandartsen die zich hebben aangemeld als doorverwijspraktijk. Daarmee kunnen ze ongeveer een week verder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International