Dental Tribune Belgium (Flemish)

Alternatieve toepassing teriparatide lijkt succesvol

By Dental Tribune International
March 23, 2020

SEOUL, ZUID-KOREA – Het plaatsen van implantaten behoort tot de standaardbehandelingen bij verlies van elementen. Toch leidt het regelmatig tot complicaties, waaronder osteonecrose. Koreaans onderzoek brengt een potentieel effectievere therapie in beeld.

Een patiënt van 85 jaar werd onderzocht vanwege pijnklachten rond een implantaat dat een jaar eerder was geplaatst. Het bot rond het implantaat lag deels open en was deels afgestorven. Een standaardbehandeling gaf na drie maanden geen enkele verbetering. Daarna kreeg de vrouw wekelijkse injecties met teriparatide, een stof die lijkt op een hormoon dat wordt gevormd in de bijschildklier en bot-opbouwende cellen activeert.

Tijdens de behandeling van acht weken werd de vrouw zorgvuldig gemonitord, onder meer met het oog op mogelijke bijverschijnselen. Na acht weken – en een controle zes maanden later – constateerden de onderzoekers een aantal opmerkelijke verbeteringen. Het afgestorven bot verdween en de wonden heelden. De waarden voor zowel CTx (C-telopeptide, een indicator voor botherstel) als osteocalcin (een proteïne dat betrokken is bij botvorming) stegen aanzienlijk.

Tot nu toe was het gebruik van teriparatide vooral succesvol bij dagelijkse injecties door de patiënt zelf. Wekelijkse toediening lijkt de kans op bijverschijnselen duidelijk te verkleinen, maar geeft dezelfde significante verbetering. Toediening door de behandelaars geeft hen bovendien de kans de patiënt zeer zorgvuldig te monitoren.

Nader onderzoek, met grotere patiëntgroepen en met het oog op langetermijneffecten, is gewenst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 3, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International