Dental Tribune Belgium (Flemish)
News
Gevestigde waarde VBT bestaat 20 jaar

February 24, 2020 | News

“We behartigen de beroepsbelangen van alle tandartsen en zijn er fier op dat we na twintig jaar een representatieve, gezonde en waardevolle beroepsvereniging zijn,” zegt past-voorzitter Guido Lysens van de Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen (VBT).

Tarievenakkoord tussen tandartsen en ziekenfondsen

February 24, 2020 | News

Na lang onderhandelen hebben vertegenwoordigers van de ziekenfondsen en tandartsen donderdag 30 januari een tarievenakkoord weten te bereiken voor 2020-2021.

advertisement
Voorjaarssymposium VVT focust op rol tandarts en MKA-chirurg bij oncologische pathologie

February 24, 2020 | News

ANTWERPEN – Het Verbond Vlaamse Tandartsen wijdt, in samenwerking met nascholingsinstituut NIVVT, een voorjaarssymposium aan de klinische diagnose en behandeling van oncologische en congenitale pathologie. In een compact programma delen vier sprekers hun nieuwste inzichten en ervaringen.

Geen extra maatregelen tegen coronavirus in tandartspraktijken

February 24, 2020 | News

AMSTERDAM, UTRECHT - Elk cijfer over het aantal besmettingen en overledenen door het coronavirus is al achterhaald op het moment dat je het publiceert. Dat maakt iedereen terughoudend als het gaat om het verstrekken van informatie. En al claimen Chinese autoriteiten dat ze het virus midden februari gestopt zullen hebben, toch is ook in West-Europa waakzaamheid geboden. Telt dat extra binnen de mondzorg?

Oproep: Columnist gezocht

February 10, 2020 | News

advertisement
Mythes over mondzorg bij de allerkleinsten

February 10, 2020 | News

Wanneer neem je je kind voor het eerst mee naar de tandarts? Is een slecht gebit erfelijk? DentaVox, onderzoeker binnen de internationale dentale markt, ging na wat onder volwassenen de meest gangbare opvattingen zijn over deze en andere vragen met betrekking tot mondzorg bij jonge kinderen.

Waarom enkel het gebruik van een tandenborstel niet voldoende is

February 10, 2020 | News

Wanneer we spreken over het schoonhouden van onze tanden en gingiva, denken de meeste mensen als eerste aan een prettige tandenborstel, een goede poetstechniek en tandpasta met fluoride. Niet onterecht: dit zijn de belangrijkste ingrediënten om het grootste deel van onze tanden en ons tandvlees gezond te houden. Maar nu we steeds meer weten over de mondflora is het tijd ons te realiseren dat conventionele poetsmethodes niet voldoende zijn voor het bereiken van een verwaarloosd deel van de mond: de interdentale ruimte.

“Het wantrouwen moet aan beide kanten weggewerkt worden”

February 10, 2020 | Interviews | News

De mondgezondheid van Vlamingen gaat er in het algemeen dan wel op vooruit, verschillende kansengroepen hinken achterop en worden moeilijk bereikt door de huidige preventiecampagnes. Het project Ieders Mond Gezond doet daar iets aan door mondzorgcoaches op te leiden, die de brug slaan tussen mensen in kansarmoede en tandartsen. Dental Tribune sprak met Martijn Lambert, tandarts en bezieler van het project, over manieren om tot een inclusiever mondzorgbeleid te komen.

advertisement
Mondzorg moet niet besparen

February 10, 2020 | News

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) maakt lastige draaien met zijn aangekondigde besparingen op preventieve gezondheidszorg. Die werden wel teruggedraaid, maar slechts gedeeltelijk, bleek bij de toekenning.

Onderzoek naar speeksel topsporters

January 27, 2020 | News

GENT/SOEST/AMSTERDAM – Dat er een verband is tussen paradontitis enerzijds en hartproblemen, reuma en diabetes anderzijds is inmiddels voldoende vastgesteld. Nieuw onderzoek moet duidelijk maken wat het speeksel van topsporters vertelt over hun conditie.

Producten tegen pijn bij eerste tandjes kunnen bijwerkingen hebben

January 27, 2020 | News

LONDEN, ENGELAND – Het krijgen van de eerste tandjes gaat gepaard met pijn bij baby’s en bezorgdheid bij hun ouders. Ouders moeten echter voorzichtig zijn met middeltjes om de pijn van hun kindje te verlichten, want een nieuwe Britse studie toont dat verschillende van die producten bijwerkingen kunnen hebben.

Frisdrankconsumptie leidt tot hoger sterftecijfer

January 27, 2020 | News

DUBLIN, IERLAND – Suikerhoudende dranken kunnen tot de dood leiden. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek, waarbij werd vastgesteld dat mensen met een hoog frisdrankverbruik een hoger sterftecijfer hadden dan mensen die minder dan één glas per maand dronken.

advertisement
“We willen hoogkwalitatieve zorg naar de algemene praktijk brengen”

January 27, 2020 | Interviews | News

Progressive Orthodontic Seminars (POS), cursusaanbieder op het gebied van orthodontie, bestaat 35 jaar. Ruim 8000 cursisten zijn er inmiddels wereldwijd opgeleid, van wie vele honderden in België en Nederland. Docent Hans De Bruyn weet wel waarom het programma zo succesvol is: onder meer door het design van de eigen brackets, de voorspelbaarheid van de aanpak en het innovatieve karakter.

Elektrochemische therapie verbetert werkzaamheid titaniumimplantaten

January 13, 2020 | News

PITTSBURGH, VS – Vanwege de gunstige eigenschappen wordt titanium veel gebruikt in tandheelkundige implantaten. Desondanks accumuleren deze implantaten vaak microben op hun oppervlakten, wat zowel kan leiden tot chronische infecties en ontstekingen in het omliggende weefsel als implantaatfalen. Onderzoekers hebben onlangs ontdekt dat de bijwerkingen van metalen implantaten beperkt kunnen worden. Door elektrochemische therapie (ECT) te gebruiken, verbetert het vermogen van antibiotica om microben uit te roeien.

Televisiekijken mogelijk van invloed op mondgezondheid

January 13, 2020 | News

BELÉM, BRAZILIË – Televisiekijken kan dankzij de vele advertenties voor voedingsmiddelen een belangrijke rol spelen bij de keuze welke voedingsproducten mensen kopen. Helaas zijn de advertenties vaak gericht op etenswaren met veel suiker, vetten en zout. Het is daarom niet verrassend dat onderzoek onlangs heeft aangetoond dat overmatig televisiekijken door kinderen verband houdt met een hoger niveau van suikerinname en daaropvolgende tandcariës.

Geen verband tussen zwangerschapsdiabetes en slechte mondgezondheid

January 13, 2020 | News

HELSINKI, FINLAND – Sommige wetenschappers geloven dat chronische orale en tandheelkundige infecties een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van zwangerschapsdiabetes. Onderzoekers hebben onlangs bestudeerd of een slechte mondgezondheid geassocieerd kan worden met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes bij vrouwen met een hoog risico op de aandoening. In tegenstelling tot hun hypothese ontdekten onderzoekers dat zwangerschapsdiabetes geen negatieve invloed heeft op de mondgezondheid van vrouwen.

Verhoging sociale bijdragen vanaf 2020 niet fiscaal aftrekbaar

January 13, 2020 | News

BRUSSEL – Vanaf 1 januari 2020 zijn wettelijke verhogingen van sociale bijdragen als zelfstandige niet langer fiscaal aftrekbaar als beroepskost. Dat schrijft dienstengroep Liantis op haar website. Gewone sociale bijdragen blijven uiteraard wel fiscaal aftrekbaar.

Cellen in gingiva bieden bescherming tegen parodontitis

December 17, 2019 | News

PHILADELPHIA, VS/CHENGDU, CHINA – Ondanks de grote vooruitgang in de mondzorg blijft parodontitis de belangrijkste oorzaak van tandverlies. Het is bovendien de zesde meest voorkomende infectieziekte wereldwijd. Onderzoekers in de Verenigde Staten en China hebben nu een nieuw type cel ontdekt in het epitheelweefsel van het parodontium van het gebit, dat helpt beschermen tegen schadelijke bacteriën.

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International