Dental Tribune Belgium (Flemish)
News
Europees curriculum opleidingen tot mondhygiënist

January 6, 2021 | News

STOCKHOLM/UTRECHT De European Dental Hygienists Federation (EDHF) heeft een basiscurriculum voor opleidingen tot mondhygiënist in Europa ontwikkeld. Een erg belangrijke stap, vindt Ellen Bol-van den Hil, directeur van NVM-mondhygiënisten en vicepresident van de EDHF. “Door de opleidingen meer te harmoniseren, geven we de mondgezondheid in Europa een boost.”

“Kijk eens met je oren!”

January 6, 2021 | Interviews | News

Eelco Hakman, hoogleraar Gezichtschirurgie en Psychodiagnostiek aan de Paracelsus Medische Universiteit te Salzburg, en tot de zomer van 2019 verbonden aan de afdeling Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie van het VU Medisch Centrum te Amsterdam, geeft niet enkel een interview. Tandarts Nanne ter Hoeve krijgt ook een rondleiding door zijn tuin en praktijk. Doet hij het met een bedoeling? "We zijn hier ooit als anti-kraak komen wonen omdat ons eigen pand was afgebrand. Nu kunnen we ons geen betere plek voorstellen. Een negatieve gebeurtenis in je leven kan ook heel positieve gevolgen hebben,” vertelt hij. Een negatieve balans in je leven leidt vaak tot doorslaggevende veranderingen, wil hij maar zeggen. Een gesprek over het belang van de anamnese, verbondenheid en goed luisteren.

advertisement
Colgate: ‘neutralisatie coronavirus met tandpasta en mondwater’

January 4, 2021 | News

AMSTERDAM - Colgate stelt dat laboratoriumstudies aantonen dat tandpasta’s met zink of tin en mondwater met cetylpyridiniumchloride (CPC) het virus dat covid-19 veroorzaakt met 99,9% neutraliseren. Het risico op verspreiding van het virus zou daarmee gereduceerd worden. Omdat de klinische onderzoeken nog niet gepubliceerd zijn, is de claim nog niet hard te maken.

IDS uitgesteld tot september 2021

December 28, 2020 | News

KEULEN – De 39e editie van de International Dental Show (IDS) is verplaatst naar 21 tot 25 september 2021. Dat hebben de organisatoren van de grootste vakbeurs voor de mondzorg onlangs bekendgemaakt.

Meer antibiotica voorgeschreven tijdens lockdown

December 14, 2020 | News

GENEVE, ZWITSTERLAND Tijdens de eerste lockdown vanwege de coronapandemie werd in Engeland 25% meer antibiotica voorgeschreven door tandartsen. Alarmerend, vindt de FDI World Dental Federation, omdat antibioticaresistentie wereldwijd een groot gevaar voor de gezondheid is. De FDI publiceerde daarom een whitepaper over antibioticaresistentie.

advertisement
Relatie mondgezondheid en algemene gezondheid nog weinig bekend

December 14, 2020 | News

Dat er een relatie is tussen mondgezondheid en algemene gezondheid staat vast. Diverse systeemziekten uiten zich in de mond en andersom kunnen verschillende algemene aandoeningen en medicatie leiden tot dentale problemen. Maar dat is lang niet bij iedereen bekend, blijkt uit een enquête van DentaVox onder 1110 deelnemers.

STOP Mouthwash beschermt

December 10, 2020 | Advertorial

STOP Microbial Oral Shield Mouthwash werd samengesteld door internationale, tandheelkundige en wetenschappelijke experts, en levert een geavanceerde 360° bescherming. Het is klinisch bewezen dat STOP virussen, bacteriën, schimmels en andere microben met een veel grotere doeltreffendheid uitroeit dan toonaangevende concurrenten.

Spoelmiddel met essentiële oliën heeft wel degelijk effect

November 27, 2020 | News

AMSTERDAM Het gebruik van een spoelmiddel met essentiële oliën remt op de lange termijn de vorming van tandplak en vermindert zo gebitsproblemen. Dat concludeert mondhygiënist en tandarts Martijn van Leeuwen in zijn promotieonderzoek. Hij verdedigt zijn proefschrift op 22 april – online – aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

advertisement
8 tips en checklist voor een betere werkhouding

November 27, 2020 | News

UTRECHT Veel tandartsen ervaren lichamelijke klachten die te wijten zijn aan een verkeerde houding aan de stoel. Bijna twee op de drie hebben een verkeerde werkhouding. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) geeft acht tips en een checklist om klachtenvrij en comfortabeler te werken.

Nieuwe antimicrobiële strategieën

November 27, 2020 | News

AMSTERDAM Bestaande antibiotica helpen door toenemende resistentie steeds minder tegen bacteriën. Het is daarom belangrijk om alternatieve antibacteriële middelen te ontwikkelen. In het kader van haar promotieonderzoek onderzocht Tjitske Sijbrandij van ACTA alternatieven voor de standaard antibiotica die worden ingezet tegen biologische strijdmiddelen.

Column: Bekende Vlamingen

November 27, 2020 | News

Hebben jullie ook soms filmsterren of BV’s in jullie stoel? Ik heb er maandelijks een paar. Vorige week ben ik weggesmolten bij een intake van Bartel Van Riet. Niet de echte natuurlijk, maar zo’n mooie lookalike dat ik het verschil niet eens merkte. Of wou merken. Ik verlies mezelf wel eens in mijn ongebreidelde fantasie.

“Als een patiënt de boodschap begrijpt, voorkom je veelvuldige terugkomsessies”

November 16, 2020 | Interviews | News

Tussen 2008 en 2018 groeide de Belgische bevolking jaarlijks met gemiddeld 0,65%. Deze stijging is voor het overgrote deel (89%) toe te schrijven aan immigratie: in 2019 immigreerden er 55.031 mensen meer dan er emigreerden. Bovendien heeft 12,4% van de vorig jaar geboren kinderen een moeder van niet-Belgische origine. Dat de Belgische bevolking blijft toenemen, komt dus voornamelijk door migratie, en doordat er in de groep mensen met een migratieachtergrond opvallend meer kinderen geboren worden. Niet-Belgische vrouwen krijgen gemiddeld 2,4 kinderen - dat is 0,92 meer dan Belgische vrouwen. Juist omgaan met culturele verschillen is dus prangender dan ooit. Maar hoe vertaalt zich dat naar de mondzorgpraktijk? Dental Tribune ging in gesprek met cultureel antropoloog en socioloog Cor Hoffer.

advertisement
Los contactje

November 15, 2020

Mijn schuurtje heeft een lamp die aangaat als ik in de buurt kom of als er een vogel langs vliegt. Hartstikke handig als ik ’s avonds met de fiets thuiskom. Tot voor kort werkte dat goed, zij het dat ik weleens even met mijn handen moest wapperen om de lamp op gang te krijgen. Opeens doet die lamp het niet meer, dat wil zeggen, ze doet het veel te goed. Ze blijft namelijk continu branden. En hoe ik ook met mijn armen zwaai, haar liefdevol of juist sterk verwijtend toespreek, ze weigert uit te gaan. Er is ook geen knippertje of stekker waarmee ik haar kan dimmen of uitdoen. Het enige wat ik kan doen is de gloeilamp losdraaien en wachten op een elektricien die natuurlijk niet vanzelf komt. Mooi dat ik nu in het donker scharrel. Normaal krijg ik een flikkerende lamp wel aan de praat. Gewoon een kwestie van een los contactje. Maar deze…

Patiënten voelen zich nog te weinig geïnformeerd

November 15, 2020 | News

Slechts 54% van de patiënten heeft het gevoel tijdens een tandheelkundige behandeling precies de juiste hoeveelheid informatie te krijgen. Dat blijkt uit een enquête van marktonderzoeker DentaVox. Desondanks geeft de meerderheid van de respondenten aan dat informatie over toegepaste medicatie of het gebruik van anesthetica voor hen onduidelijk blijft.

Mondzorgprofessionals kunnen diabetes opsporen

November 15, 2020 | News

BIRMINGHAM, VERENIGD KONINKRIJK – Mondzorgprofessionals kunnen een belangrijke rol spelen in het vaststellen van welke mensen een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2 lopen. Ook kunnen ze een rol spelen in de vroege opsporing van de aandoening bij mensen die nog niet gediagnosticeerd zijn, toont nieuw onderzoek aan.

“De meeste tandartsen zijn nu echt kapot na het werk”

October 30, 2020 | Interviews | News

Het VVT over de impact van de coronapandemie - Sinds de uitbraak van de coronapandemie staan alle ambulante zorgverleners voor grote uitdagingen, maar door de aard van het beroep werden en worden tandartsen met zeer specifieke moeilijkheden geconfronteerd. We blikken terug op de rollercoaster van de voorbije maanden én analyseren actuele vraagstukken met Philippe Decroock en Gerda Wauman, respectievelijk voorzitter en algemeen secretaris van beroepsvereniging Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT).

Bewustwording halitose door mondmasker

October 30, 2020 | News

BRUSSEL - Sinds het gebruik van een mondmasker is toegenomen, krijgen mondhygiënisten steeds meer vragen over een slechte ademgeur. Dat stelde Isabelle Mertens, voorzitter van de Belgische Beroepsvereniging Mondhygiënisten (BBM) op de Vlaamse Radio 1.

Schone lucht

October 30, 2020 | News

Waar we met z’n allen nu wel een beetje behoefte aan hebben, is schone lucht. Frisse lucht zonder al te spatrijk vocht en virusbevattende aerosolen. Wanneer heb je die lucht en hoe kom je eraan? Dat weten we dus niet of nauwelijks. Mijn vrouw smaakt het genoegen op een middelbare school les te mogen geven in de ‘donkerrode Randstad.’ Dat gebeurt tegenwoordig dus met ramen en deuren open.

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International