Dental Tribune Belgium (Flemish)
News
Enquête mondzorg bij jongeren

April 2, 2021 | News

ANTWERPEN – Eerstelijnszone Voorkempen lanceert een enquête voor jongeren tussen 15 en 25 jaar over hun mondhygiëne. Het blijkt namelijk dat jongeren steeds minder vaak een bezoek aan de tandarts brengen.

Dentale post: Sint-Apollonia, patrones van de tandartsen

April 1, 2021 | News

We weten niet veel over de Sint-Apollonia, rooms-katholieke heilige. Het martelaarschap van de heilige werd al beschreven in een brief van ca. 249 vanuit Alexandrië, geschreven door Sint-Dionysos. Daarin beschrijft hij een ‘oude maagd’, Apollonia, die gearresteerd werd en van wie de tanden werden gebroken, omdat ze weigerde het christendom op te geven. Ze werd ongeveer vijftig jaar na haar dood heilig verklaard en tijdens de kruistochten werd ze beschouwd als de patrones van de pijn gelinkt aan tanden. Zowel van haar als haar martelaarschap werden veel schilderijen gemaakt. Ze wordt afgebeeld als iemand die tanden behandelt en trekt, of als slachtoffer van een tandextractie. (Herdenkingsdag: 9 februari)

advertisement
Er wordt te onzorgvuldig en te veel antibiotica voorgeschreven

April 1, 2021 | News

De publicatie van de richtlijn voor het rationeel voorschrijven van antibiotica in de tandartspraktijk, van het Belgisch Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), heeft een directe impact op de tandheelkunde en op de volksgezondheid. Het is daarom volgens auteur dr. Johan Aps belangrijk om stil te staan bij het nut van deze bijzonder interessante uitgevoerde studie, waarbij ook tandartsen, universiteitsprofessoren, beroepsorganisaties en academies in de tandheelkunde, geneeskunde en farmacologie werden geraadpleegd.

Merendeel tandpasta’s beschermt gebit niet goed

April 1, 2021 | News

Tweederde van de tandpasta’s beschermt de tanden niet goed bij het poetsen. Dat is wat Test Aankoop, een consumentenorganisatie uit België, ondervond in een onderzoek. Slechts zes van de zeventien geteste tandpasta’s beschermen het gebit goed.

LG Medical Display. Voor een haarscherpe diagnose.

March 31, 2021 | Advertorial

Zorg voor een nauwkeurige diagnostiek en een prettige werkervaring in uw praktijk met de medische monitoren van LG. De monitoren zijn DICOM deel 14 gecertificeerd, geven over de jaren heen een stabiele helderheid en kleurweergave en hebben een gedetailleerd IPS scherm. Bovendien zorgt de ergonomische designstandaard voor comfortabel gebruik in verschillende situaties. Alles voor een haarscherpe diagnose.

advertisement
Tand vermoorde premier Congo na zestig jaar terug naar familie

March 18, 2021 | News

UTRECHT, NEDERLAND – Binnenkort zal het enige wat nog over is van het lichaam van de in 1961 vermoorde premier van Congo, Patrice Lumumba, teruggegeven worden aan het land: een tand. De tand bleek al die tijd in Brussel te zijn. De Black Lives Matter-beweging heeft het afgelopen jaar veel losgemaakt. België probeert in het reine te komen met de periode rondom het koloniale verleden in Congo, zestig jaar na de onafhankelijkheid.

Tandarts in top 10 beste banen van 2021 in VS

March 18, 2021 | News

WASHINGTON, VS - U.S. News & World Report stelt jaarlijks een ranglijst op van de beste banen in de Verenigde Staten. Dit jaar zijn er slechts 8 banen beter dan die van de tandarts.

Covid-19 slecht voor mondgezondheid kinderen

March 18, 2021 | News

MICHIGAN, VS – Volgens een enquête in Michigan, in de Verenigde Staten, vindt één op de drie ouders dat covid-19 het moeilijker heeft gemaakt om preventieve mondzorg voor hun kind te krijgen. Het uitstellen van regelmatige controles kan voor grote problemen zorgen. Uit onderzoek van VBT blijkt dat tandartsbezoeken in België nog goed mogelijk zijn, ondanks de drukte door de coronasituatie.

advertisement
Uitnodiging voor live webinars

March 17, 2021 | Advertorial

Optimalisatie van uw afdrukproces door vereenvoudiging en standaardisatie. Dit is exact waar het 3M Succes Simplified concept overgaat!

Nieuwe vereniging voor digitale tandheelkunde

March 8, 2021 | News

LIEDEKERKE - De DDB, Digital Dentistry Belgium, is een nieuwe vereniging die opgericht is met het doel om op een wetenschappelijke verantwoorde en onafhankelijke manier te informeren en op te leiden in de digitale tandheelkunde. De DDB is een officiële ambassade van de Digital Dentistry Society internationaal.

“Link tussen halitose en covid-19”

March 5, 2021 | News

BRNO, TSJECHIË - Er is mogelijk een verband tussen beginnende halitose en het verloop van een SARS-CoV-2-infectie. Dat blijkt uit recent onderzoek van wetenschappers aan de Masaryk University in Brno.

Doorbraak in onderzoek hydroxyapatietvorming

March 5, 2021 | News

CHICAGO, VS. - Hydroxyapatiet is een belangrijke component van de harde tandweefsels. Glazuur bevat het hoogste percentage van dit mineraal. Dysfunctionele hydroxyapatietmineralisatie kan leiden tot medische problemen, zoals cariës. Daarom is het begrijpen van de mineralisatie pathway van groot belang. Onderzoekers van de University of Illinois in Chicago hebben nieuwe ontdekkingen gedaan over de nucleatie en groei van hydroxyapatiet. Ze hopen dat deze nieuwe informatie zal helpen in de ontwikkeling van nieuwe medische behandeling voor het genezen van bot- en tandlaesies.

advertisement
VS-tandarts in top 10 beste banen van 2021

March 5, 2021 | News

WASHINGTON, V.S. - U.S. News & World Report stelt jaarlijks een ranglijst op van de beste banen in de Verenigde Staten. Dit jaar zijn er slechts 8 banen beter dan die van de tandarts.

Covid-19-onveilig mondwater wordt teruggeroepen

March 5, 2021 | News

SCHAUMBURG, VS - Sunstar Americas heeft eind december vrijwillig een van hun mondwaters teruggeroepen. Het bedrijf is onderdeel van de Sunstar Group en een koploper in de mondverzorgingsindustrie. Ze gaven bacteriële contaminatie als reden van de intrekking.

Uitnodiging voor live webinars

March 4, 2021 | Advertorial

Optimalisatie van uw afdrukproces door vereenvoudiging en standaardisatie. Dit is exact waar het 3M Succes Simplified concept overgaat!

Zijn paleodieet, koffiedieet of glutenvrij schadelijk voor het gebit?

February 18, 2021 | News

Marktonderzoeker DentaVox heeft in een onderzoek onder 1715 respondenten van over de hele wereld uitgezocht wat zij weten over de invloed van diëten op het gebit. Er blijken nog veel mythes te bestaan over deze samenhang.

Column: Elk voordeel heb z’n nadeel

February 18, 2021 | News

Solo, duo, aan een universiteit, bij een dentaal centrum met verschillende vestigingen, in een exclusieve gespecialiseerde praktijk, een ziekenhuis of een praktijk die beheerd wordt door investeerders die hun geld slim beleggen: je hebt heel wat mogelijke omgevingen om in te gaan werken.

Parodontitis en chronisch nierfalen verbonden door oxidatieve stress

February 18, 2021 | News

BIRMINGHAM, VK ¬– In eerdere onderzoeken werd aangetoond dat patiënten met een ernstige ontsteking van de gingiva ook een slechtere nierfunctie hadden. Hiermee werd destijds een verband bevestigd tussen parodontitis en chronisch nierfalen. Een nieuwe studie onder leiding van onderzoekers aan de Universiteit van Birmingham heeft voor het eerst aangetoond dat een biologische disbalans de correlatie tussen deze twee ziekten veroorzaakt.

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International