Dental Tribune Belgium (Flemish)
News
“Ze liepen van heinde en verre naar de hoofdstad voor hulp”

August 10, 2020 | Interviews | News

Jaarlijks reizen Nederlandse mondzorgprofessionals af naar ontwikkelingslanden om ondersteuning te bieden in de vorm van noodhulp en preventie. Dit blijkt noodzakelijk, aangezien veel lokale inwoners met ernstige mondgezondheidsproblemen kampen en dentale zorg slechts beperkt toegankelijk is. Tandartsen Madelyn Penders, Vivian Trommelen en Mark van de Ven, allen werkzaam bij Clinias Breda, deden meermaals vrijwilligerswerk in derdewereldlanden. Zo reisde Penders af naar Tanzania en Bangladesh, ging Trommelen tweemaal naar Gambia en heeft Van de Ven drie keer in Indonesië gewerkt. Welke mondgezondheidsproblemen troffen ze aan? En welke kennis en vaardigheden hebben ze opgedaan? Dental Tribune sprak met hen.

Ontstekingsremmende coatings verminderen mogelijk complicaties bij implantaten

August 10, 2020 | News

HALLE (SAALE), DUITSLAND – Een medische implantaat kan chronische ontstekingsreacties veroorzaken, wat vervolgens kan leiden tot disfunctioneren van het apparaat. Om dit te voorkomen hebben onderzoekers van de Martin Luther University Halle-Wittenberg (MLU) een nieuwe methode ontwikkeld om ontstekingsremmende stoffen op implantaten aan te brengen en zo ongewenste ontstekingsreacties in het lichaam te remmen. Deze nieuwe coatings zullen volgens de onderzoekers ook interessant zijn voor toepassingen in de tandheelkunde.

advertisement
Beroepsverenigingen VVT en VBT pleiten voor behoud contingentering

August 10, 2020 | News

Het Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT) en de Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen (VBT) vragen regeringsonderhandelaars in een gezamenlijke mededeling van 31 juli 2020 om de contingentering van het aantal tandartsen te behouden, de toegankelijkheid tot mondzorg te verbeteren en meer aandacht te besteden aan preventie.

Toelatingsexamens tandarts Vlaanderen eind augustus

August 10, 2020 | News

Eind augustus kunnen 1.163 kandidaat-tandartsen toelatingsexamen doen. Normaliter vinden de toelatingsexamens begin juli plaats, maar vanwege de coronamaatregelen koos de Vlaamse overheid voor een andere aanpak. De toelatingsexamens worden daarom meteen gemoderniseerd en dit jaar voor het eerst digitaal afgenomen.

Tandzorgverzekering mag duurder worden

July 20, 2020 | News

Als gevolg van de jaarlijkse aanpassing van de medische index mogen tandzorgverzekeringen 8,5 procent duurder worden.

advertisement
Zorgverstrekkers willen meer invloed op Zorgraden

July 20, 2020 | News

“Wij zijn het moe niet au sérieux genomen te worden.” Dat zegt het Overleg Zelfstandige Zorgverstrekkers. Zij willen meer betrokken worden bij beslissingen over de onlangs opgerichte Zorgraden.

ART: oude techniek gecombineerd met moderne vulmaterialen

July 17, 2020 | Interviews | News

Alweer meer dan 35 jaar geleden is Atraumatic Restorative Treatment, de ART-methode, uit nood geboren. Dr. Jo Frencken legde daarvoor de grondslag en ontwikkelde – samen met anderen – in de loop der jaren ART verder. Een methode volgens oude principes met nieuwe materialen die ook in de Nederlandse tandheelkunde goed van pas komt. Onverwacht zelfs ook tijdens de coronacrisis. Recent publiceerde hij een nascholingsprogramma bij AccreDidact over de ART-aanpak.

advertisement
Nog veel mythes over gezond voedsel voor gebit

July 13, 2020 | News

Het is inmiddels bekend dat bepaalde voeding niet bevorderlijk is voor de mondgezondheid. Toch hebben veel mensen de gewoonte ongezond te eten. In dat kader deed marktonderzoeker DentaVox – via een wereldwijde enquête – onderzoek naar het bewustzijn van de relatie tussen voeding en mondgezondheid.

Ga minimaal voor 4 sterren

June 29, 2020 | News

Aan de hand van vier enquêtes (met gemiddeld 274 respondenten per enquête) heeft DentaVox gegevens verzameld over het belang van een goede website. Wat beïnvloedt de tandartskeuze van patiënten en welke rol speelt uw website hierbij? Met Search Engine Optimization (SEO) optimaliseert u uw website voor mensen die zoekmachines gebruiken. Goede SEO zorgt voor gemiddeld 30% meer bezoek van uw website.

Modificatie van de dolderstaafconstructie

June 29, 2020 | News

Naast de locator en de drukknop wordt in Nederland voornamelijk de staafconstructie gebruikt voor een implantaatgedragen prothese in de edentate kaak. Deze geprefabriceerde staaf (dolderstaaf) maakt deel uit van de klassieke staafconstructie. De dolderstaaf wordt al jaren gebruikt voor implantaatrestauratie in edentate kaken. Het grote voordeel van de dolderstaaf is de eenvoudige technologie en verwerking, de snelle productie en de lage kosten. In dit artikel laat tandarts-implantoloog Emami zien dat zijn idee voor een nieuwe staafconstructie, gemaakt met behulp van digitale technologieën, veel voordelen biedt ten opzichte van de klassieke staafconstructie.

“Met CBCT is betere diagnostiek mogelijk”

June 29, 2020 | Interviews | News

Hoogleraar Paul van der Stelt mag dan al sinds 2013 gepensioneerd zijn, hij is nog steeds gepassioneerd bezig met digitale beeldvorming en beeldverwerking. Zo geeft hij in Nederland en daarbuiten regelmatig lezingen en cursussen. Voor AccreDidact schreef hij een nieuw programma over Cone Beam Computed Tomografie (CBCT). Interessant voor iedere tandarts die op de hoogte moet zijn van deze nieuwe technologie. Dental Tribune interviewde Van der Stelt naar aanleiding van het nieuwe programma.

advertisement
Spoelmiddel met essentiële oliën heeft wel degelijk effect

June 29, 2020 | News

AMSTERDAM, NEDERLAND – Het gebruik van een spoelmiddel met essentiële oliën remt op de lange termijn de vorming van tandplak en vermindert zo gebitsproblemen. Dat concludeert mondhygiënist en tandarts Martijn van Leeuwen in zijn promotieonderzoek. Hij heeft zijn proefschrift verdedigd op 22 april – online – aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Cavex Oral Pre Rinse ter bestrijding van covid-19

June 12, 2020 | Interviews | News

Zoals bij vrijwel ieder tandheelkundig bedrijf kwam ook bij Cavex in Haarlem (NL) – vooral bekend van alginaten – de normale productie grotendeels stil te liggen bij de uitbraak van het coronavirus. Dankzij de vele internationale contacten kon men in mondkapjes gaan handelen of desinfecterende handgels. Maar het bedrijf besloot bij zijn core business te blijven. Op basis van de kennis over bleekmethoden en spoelmiddelen, waar het zich de laatste jaren ook op richt, was het in staat binnen een paar maanden Cavex Oral Pre Rinse op de markt te brengen, een mondspoelmiddel met een antivirale werking tegen covid-19. Dental Tribune sprak met directeur Hans Maarten den Boer, manager technical services Richard Woortman en product manager Tanja Brandwijk over de ontwikkeling van het nieuwe mondspoelmiddel.

Opsporing diabetes door mondzorgprofessionals

June 12, 2020 | News

BIRMINGHAM, VERENIGD KONINKRIJK - Mondzorgprofessionals kunnen een belangrijke rol spelen in het vaststellen welke mensen een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2 lopen. Ook kunnen zij een rol spelen in de vroege opsporing van de aandoening bij mensen die nog niet gediagnosticeerd zijn, toont nieuw onderzoek aan.

Kies je voor warme condensatietechniek of voor koude stiftsectietechniek?

June 12, 2020 | News

HOUTEN, NL – Vrijdag 5 juni hield tandarts-endodontoloog Richard Hakse een webinar voor tandartsen over de obturatie van het wortelkanaal. De webinar was georganiseerd onder de vlag van Dental Tribune Study Club.

Is fluoridevernis bij kleuters wel effectief?

June 12, 2020 | News

SEATTLE, VS – Vanwege de eenvoudige toepassing, betaalbaarheid en het lage risico op inslikken is fluoridevernis een populaire anti-cariësbehandeling voor kinderen. Onderzoekers van de Universiteit van Washington in Seattle hebben onderzocht of fluoridevernis dentale cariës bij kleuters effectief vermindert. Volgens hun bevindingen had fluoridevernis slechts een minimaal effect bij cariëspreventie. Verder onderzoek is nodig om de kosteneffectiviteit van het product te beoordelen.

“Ik vind het zeer lastig om de controle los te laten”

May 29, 2020 | Interviews | News

Hoe vergaat het onze noorderburen in tijden van corona? Dental Tribune Nederland bracht verschillende persoonlijke verhalen. Lees hier het interview met orthodontist Daniël van der Meulen.

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 2, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International