Dental Tribune Belgium (Flemish)
News
Kankeronderzoekers ontdekken nieuwe speekselklier

October 20, 2020 | News

AMSTERDAM – Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek hebben een nieuwe locatie van de speekselklieren ontdekt. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Radiotherapy & Oncology. Voor patiënten met een tumor in het hoofd-halsgebied is dit mogelijk goed nieuws, omdat bestralingsartsen die plek vanaf nu kunnen ontzien om zo mogelijke bijwerkingen te voorkomen.

“Er blijft nog zo veel te leren”

October 19, 2020 | Interviews | News

In zijn loopbaan die leidde naar 14 tandartspraktijken met 140 medewerkers, deed Harrie Op de Laak een schat aan kennis op. In de praktijk en met bij- en nascholing daarbuiten. Nu is Op de Laak vooral bezig met het overdragen van die kennis, zodat een nieuwe generatie tandartsen is uitgerust voor de vier grote uitdagingen die hij voor de tandheelkunde ziet. Met een hoofdrol voor ouderen en jongeren.

advertisement
Spinnenweb van leugens

October 19, 2020 | News

Patiënten liegen tegen tandartsen. Zo heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond, blijkens een bericht in de vorige Dental Tribune. Uit eigen waarneming kent u de smoesjes van uw patiënten over hun mondhygiëne natuurlijk al lang. Schaamte, angst en zelfbeeld houden de waarheid soms op afstand.

120 jaar FDI: mondgezondheid mondiaal op de kaart

October 19, 2020 | News

191 beroepsorganisaties uit 130 landen, met meer dan 1 miljoen tandartsleden. Die cijfers laten zien dat FDI World Dental Federation in 120 jaar is uitgegroeid tot een organisatie met een indrukwekkend mondiaal bereik. Maar wat kún je eigenlijk bereiken? En hoe wordt daaraan gewerkt? Indrukken van een Nederlandse en Vlaamse FDI-vertegenwoordiger.

IDS wordt hybride evenement in 2021

October 19, 2020 | News

KEULEN, DUITSLAND – Ongeveer zes maanden voor de dentale beurs hebben de organisatoren van de International Dental Show (IDS) aangekondigd dat ze digitale elementen zullen toevoegen aan de 39e editie, die volgend jaar plaatsvindt. Het digitale IDS-platform biedt informatie over nieuwe producten, livestreams van webinars, persconferenties en evenementen, en een-op-eencommunicatie.

advertisement
Campagne over relatie parodontitis en hart- en vaatziekten

October 5, 2020 | News

BARCELONA Patiënten die last hebben van paradontale aandoeningen lopen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Om deze patiënten hier bewust van te maken is onlangs de Perio&Cardio-campagne gestart vanuit de European Federation of Periodontology (EFP) en de World Heart Federation (WHF) in samenwerking met Dentaid.

Ongezellig bezoek

October 5, 2020 | News

Niet ieder bezoek verloopt voor een tandarts even aangenaam. Veel tandartsen kennen – al dan niet in hun onderbewuste – de vrees voor ongezellig bezoek. Agressief gedrag kan maar zo op de loer liggen. Wat te denken van de man die met een totaal verwaarloosd gebit naar de praktijk komt met diepe pockets tot aan de wortelpunten. Er is maar één oplossing: alles eruit en een kunstgebit. En dan kan het ook best nog even duren voordat hij daaraan gewend zal zijn. Vertel dat maar eens aan iemand die toch al wat narrig is binnen gekomen en waar bovendien moeilijk mee te communiceren valt. Na het nodige gedoe en door tussenkomst van een meegekomen familielid leidt het er uiteindelijk toch toe dat de patiënt de praktijk verlaat met een noodprothese boven en onder en een vervolgafspraak.

advertisement
“Gelukkige mensen hebben meer kans op succes”

October 5, 2020 | Interviews | News

Interview met ‘geluksinspirator’ Thijs Lindhout Thijs Lindhout (31) gooide al op jonge leeftijd zijn carrière rigoureus om. Hij ontwikkelde zich van duurzaamheidsadviseur tot wat hij het liefst ‘geluksinspirator’ noemt. Hoeveel kun je zelf bijdragen aan je geluk? Hoeveel heeft het met carrière en succes te maken? En biedt het tandartsvak voldoende kans op een gelukkig leven? Een gesprek.

Tongmicroben mogelijk effectief bij screenen, diagnosticeren en monitoren van hartfalen

October 5, 2020 | News

GUANGZHOU, CHINA/SOPHIA ANTIPOLIS, FRANKRIJK – Het verband tussen mondgezondheid en algemene gezondheid wordt voortdurend onderzocht in verschillende medische disciplines. Nieuw cardiologisch onderzoek dat werd gepresenteerd op HFA Discoveries, een wetenschappelijk platform van de European Society of Cardiology, wijst uit dat micro-organismen op de tong van belang kunnen zijn bij de screening, diagnose en monitoring van hartfalen. De onderzoekers zijn van plan dit verband verder te onderzoeken.

Onderzoek naar sterkere, duurzamere tandvullingen

September 21, 2020 | News

EDMONTON (ALBERTA), CANADA / LONDEN, VERENIGD KONINKRIJK – Aangezien wereldwijd naar schatting meer dan 2,3 miljard mensen aan cariës lijden, kan een eventuele vooruitgang in tandvulmateriaal een groot deel van de wereldbevolking ten goede komen. Door de structuur van bepaalde composietmaterialen te bestuderen, heeft een internationaal team van onderzoekers een methode ontdekt die ze mogelijk verbetert, wat kan leiden tot sterkere tandvullingen.

“Algemeen practici moeten opties kennen voor hun patiënten”

September 18, 2020 | Interviews | News

Waar apicale microchirurgie vroeger veelal gezien werd als laatste redmiddel, heeft het zich inmiddels ontpopt tot voorspelbare behandeloptie met een goede prognose. Welke ontwikkelingen lagen daaraan ten grondslag? In welke gevallen is apicale microchirurgie een geschikte behandeloptie? En welke risico’s brengt deze behandelmethode met zich mee? Tandarts-endodontoloog en universitair docent bij ACTA Fenneke Dommering schreef een AccreDidact-nascholingsprogramma over apicale microchirurgie voor tandartsen, een onderwerp waar elke algemeen practicus volgens haar van op de hoogte moet zijn. Dental Tribune ging met haar in gesprek.

advertisement
Coronavergoeding om financiële impact pandemie te compenseren

September 18, 2020 | News

Door alle noodzakelijke beschermingsmaatregelen en het lager aantal patiënten heeft de covid-19-crisis een financiële impact op alle zorgverleners in de ambulante zorg. Tandartsen behoorden tot de zwaarst getroffen groepen. Het RIZIV kende hen daarom een hogere coronavergoeding toe dan de meeste andere beroepen: 20 euro per patiënt.

Column: Openlucht wachtzaal

September 18, 2020 | News

Columniste Hilde Devlieger bij Dental Tribune Vlaanderen schrijft een nieuwe column over het samenscholingsverbod. 

“Sleutelrol voor mondhygiënist bij nazorg implantaten”

September 7, 2020 | Interviews | News

Juist nu de vraag naar implantaten wereldwijd toeneemt, stelt tandarts-implantoloog in ruste Gordon van der Avoort, is voldoende kennis over nazorg van groot belang. Daarom schreef hij samen met tandarts-implantoloog dr. Erik Blom het programma Nazorg bij implantaten. Het is de allereerste editie binnen de nieuwe, geaccrediteerde nascholingsreeks AccreDidact Mondhygiënist, waarop mondhygiënisten zich vanaf nu kunnen abonneren. Dental Tribune sprak met beiden over de wereldwijd stijgende vraag naar implantologie, het belang van nazorg en de toekomst van de implantologie.

Flinke toename bezoekers allesoverhetgebit.nl

September 7, 2020 | News

UTRECHT, NL – De afgelopen maanden wisten steeds meer bezoekers de Nederlandse voorlichtingswebsite van de KNMT, allesoverhetgebit.nl, te vinden. In het eerste halfjaar van 2020 kreeg de website net zoveel bezoekers als in heel 2019. De ruim 780.000 bezoekers hebben bijna 1,5 miljoen pagina’s bekeken om antwoorden te vinden op hun vragen over mondzorg.

Column: Meesters in uitstel

September 7, 2020 | News

Journalist, tekstschrijver en hoofdredacteur van Dental Tribune Vlaanderen komt met een nieuwe column.

Samen een praktijk starten: de voor- en nadelen

September 7, 2020 | News

Belangrijke redenen om een eigen praktijk te willen starten zijn voor veel tandartsen: zelf verantwoordelijk zijn voor het beleid en eigen keuzes kunnen maken over de praktijkorganisatie. De gemiddelde praktijk is in de loop der jaren alleen wel veel groter geworden. In gesprekken met startende tandartsen komt vaak naar voren dat veel collega’s een praktijk van drie tot zes stoelen ambiëren. Dan ontstaat onvermijdelijk de vraag: alleen of samen starten? Dit artikel gaat in op de verschillende overwegingen en voordelen van samen starten.

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 3, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International