Dental Tribune Belgium (Flemish)
News
Kinderen met immuundeficiënties hebben meer kans op het ontwikkelen van parodontitis

April 30, 2021 | News

LONDEN, VERENIGD KONINKRIJK – Primaire immunodeficiëntie (PID) wordt gekenmerkt door een ontbrekend of slecht functionerend deel van het immuunsysteem van het lichaam. De aandoening remt het vermogen van het lichaam om alle soorten infecties te bestrijden. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat kinderen met PID vatbaarder zijn voor het ontwikkelen van gingivitis dan systemisch gezonde kinderen. Dat komt omdat ze geen natuurlijke afweer hebben tegen de orale microbiotica die parodontitis veroorzaken.

De nieuwe KCE-richtlijn rond antibiotica in de tandartspraktijk

April 28, 2021 | News

Op 18 november 2020 verscheen de langverwachte antibioticarichtlijn voor de tandartspraktijk. Deze richtlijn is bedoeld als leidraad voor tandartsen bij het verantwoord voorschrijven van antibiotica. De ontwikkeling van de richtlijn gebeurde onder leiding van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), in nauwe samenwerking met tandartsen uit de privépraktijk en professoren in de tandheelkunde. Dr Roos Leroy, Senior onderzoeker bij het KCE en tevens parodontoloog, geeft aan Dental Tribune een toelichting bij de richtlijn.

advertisement
Hoe angst bij patiënten verminderen?

April 28, 2021 | News

GÖTEBORG, ZWEDEN – Hoewel de oorzaken onduidelijk en multicausaal kunnen zijn, zijn de effecten van angst voor de tandarts bij patiënten duidelijk merkbaar. Naarmate de angst toeneemt, dreigen patiënten afspraken en tandheelkundige zorg te vermijden en daarbij hun mondgezondheid te verwaarlozen. Uit een proefschrift van de Universiteit van Göteborg bleek dat de mate van angst voor de tandarts in het land de afgelopen decennia aanzienlijk is gedaald. Deze bevinding onderstreept de voordelen van een preventieve benadering van mondgezondheid.

Alternatieve theorie over ontstaan kiespijn

April 28, 2021 | News

MIDDELBURG, NEDERLAND – Een nieuwe ontdekking van de Duitse elektrofysioloog Katharina Zimmermann wijst erop dat kiespijn heel anders blijkt te ontstaan dan altijd is gedacht. Zimmermann zocht verder vanuit het gegeven dat ontstoken tanden extreem gevoelig zijn voor kou. Een speciaal type cellen in kiezen en tanden, odontoblasten genaamd, blijkt beschadigingen aan of bedreigingen van het gebit goed op te kunnen sporen. Het onderzoek verscheen recent in Science Advances en het NRC publiceerde er begin april over.

“Betere communicatie leidt tot beter behandelresultaat”

April 16, 2021 | News

Kwetsbare ouderen, agressieve, angstige of intimiderende patiënten, kinderen die mogelijk misbruikt zijn, patiënten met een andere culturele achtergrond of met geringe gezondheidsvaardigheden. Je komt ze allemaal tegen in de praktijk. Hoe kun je ook met hen op een effectieve en goede manier communiceren? Dat staat centraal in het recent verschenen AccreDidactprogramma Effectief communiceren in de tandartspraktijk (e-learning + papieren naslagwerk). Dental Tribune spreekt erover met auteur Albert Smith. Een interview met goede afloop.

advertisement
45 jaar units A-Dec in de Benelux

April 15, 2021 | News

Een behandelunit die de tandarts in principe zelf zou moeten kunnen repareren bij hapering. Vanuit die filosofie begon het Amerikaanse bedrijf A-Dec in 1964 behandelunits te produceren. In het Amerika van de jaren zestig was een monteur gezien de lange afstanden namelijk niet altijd direct beschikbaar. Dat principe is nog steeds geldig, maar de units zijn in de loop der jaren natuurlijk sterk geëvolueerd en gemoderniseerd. Het merk is inmiddels ook wereldwijd leverbaar. Lamoral (later Arseus Dental geheten) introduceerde de behandelunit 45 jaar geleden als eerste buitenlandse dealer in de Benelux.

Column: Een eigen vakjargon

April 15, 2021 | News

Laat het duidelijk wezen dat de communicatie tussen een zorgverlener en een patiënt niet altijd van een leien dakje loopt. Een patiënt heeft geen boodschap aan Latijnse woorden, ‘evidence based’ verklaringen of met Latijn doorspekte zinsconstructies waar je zelf heel lang op hebt moeten oefenen om het enigszins aanvaardbaar vanaf achter je masker te doen weerklinken.

Maakt Smint White je tanden witter?

April 15, 2021 | News

UTRECHT, NEDERLAND – Volgens de televisiereclame van Smint helpt Smint White om je tanden natuurlijk wit te houden. Televisieprogramma Radar vroeg de fabrikant van Smint en twee tandartsen om een reactie, want het lijkt onwaarschijnlijk dat een pepermuntje dit teweeg kan brengen.

advertisement
Enquête mondzorg bij jongeren

April 2, 2021 | News

ANTWERPEN – Eerstelijnszone Voorkempen lanceert een enquête voor jongeren tussen 15 en 25 jaar over hun mondhygiëne. Het blijkt namelijk dat jongeren steeds minder vaak een bezoek aan de tandarts brengen.

Dentale post: Sint-Apollonia, patrones van de tandartsen

April 1, 2021 | News

We weten niet veel over de Sint-Apollonia, rooms-katholieke heilige. Het martelaarschap van de heilige werd al beschreven in een brief van ca. 249 vanuit Alexandrië, geschreven door Sint-Dionysos. Daarin beschrijft hij een ‘oude maagd’, Apollonia, die gearresteerd werd en van wie de tanden werden gebroken, omdat ze weigerde het christendom op te geven. Ze werd ongeveer vijftig jaar na haar dood heilig verklaard en tijdens de kruistochten werd ze beschouwd als de patrones van de pijn gelinkt aan tanden. Zowel van haar als haar martelaarschap werden veel schilderijen gemaakt. Ze wordt afgebeeld als iemand die tanden behandelt en trekt, of als slachtoffer van een tandextractie. (Herdenkingsdag: 9 februari)

Er wordt te onzorgvuldig en te veel antibiotica voorgeschreven

April 1, 2021 | News

De publicatie van de richtlijn voor het rationeel voorschrijven van antibiotica in de tandartspraktijk, van het Belgisch Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), heeft een directe impact op de tandheelkunde en op de volksgezondheid. Het is daarom volgens auteur dr. Johan Aps belangrijk om stil te staan bij het nut van deze bijzonder interessante uitgevoerde studie, waarbij ook tandartsen, universiteitsprofessoren, beroepsorganisaties en academies in de tandheelkunde, geneeskunde en farmacologie werden geraadpleegd.

Merendeel tandpasta’s beschermt gebit niet goed

April 1, 2021 | News

Tweederde van de tandpasta’s beschermt de tanden niet goed bij het poetsen. Dat is wat Test Aankoop, een consumentenorganisatie uit België, ondervond in een onderzoek. Slechts zes van de zeventien geteste tandpasta’s beschermen het gebit goed.

advertisement
LG Medical Display. Voor een haarscherpe diagnose.

March 31, 2021 | Advertorial

Zorg voor een nauwkeurige diagnostiek en een prettige werkervaring in uw praktijk met de medische monitoren van LG. De monitoren zijn DICOM deel 14 gecertificeerd, geven over de jaren heen een stabiele helderheid en kleurweergave en hebben een gedetailleerd IPS scherm. Bovendien zorgt de ergonomische designstandaard voor comfortabel gebruik in verschillende situaties. Alles voor een haarscherpe diagnose.

Tand vermoorde premier Congo na zestig jaar terug naar familie

March 18, 2021 | News

UTRECHT, NEDERLAND – Binnenkort zal het enige wat nog over is van het lichaam van de in 1961 vermoorde premier van Congo, Patrice Lumumba, teruggegeven worden aan het land: een tand. De tand bleek al die tijd in Brussel te zijn. De Black Lives Matter-beweging heeft het afgelopen jaar veel losgemaakt. België probeert in het reine te komen met de periode rondom het koloniale verleden in Congo, zestig jaar na de onafhankelijkheid.

Tandarts in top 10 beste banen van 2021 in VS

March 18, 2021 | News

WASHINGTON, VS - U.S. News & World Report stelt jaarlijks een ranglijst op van de beste banen in de Verenigde Staten. Dit jaar zijn er slechts 8 banen beter dan die van de tandarts.

Covid-19 slecht voor mondgezondheid kinderen

March 18, 2021 | News

MICHIGAN, VS – Volgens een enquête in Michigan, in de Verenigde Staten, vindt één op de drie ouders dat covid-19 het moeilijker heeft gemaakt om preventieve mondzorg voor hun kind te krijgen. Het uitstellen van regelmatige controles kan voor grote problemen zorgen. Uit onderzoek van VBT blijkt dat tandartsbezoeken in België nog goed mogelijk zijn, ondanks de drukte door de coronasituatie.

Uitnodiging voor live webinars

March 17, 2021 | Advertorial

Optimalisatie van uw afdrukproces door vereenvoudiging en standaardisatie. Dit is exact waar het 3M Succes Simplified concept overgaat!

Nieuwe vereniging voor digitale tandheelkunde

March 8, 2021 | News

LIEDEKERKE - De DDB, Digital Dentistry Belgium, is een nieuwe vereniging die opgericht is met het doel om op een wetenschappelijke verantwoorde en onafhankelijke manier te informeren en op te leiden in de digitale tandheelkunde. De DDB is een officiële ambassade van de Digital Dentistry Society internationaal.

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International