Dental Tribune Belgium (Flemish)
News
Regi liet tandspleetje al na één dag herstellen

June 11, 2021 | News

Regi Penxten (45) liet op radiozender Joe weten dat hij ooit het spleetje tussen zijn tanden liet wegwerken, maar het de dag erna al liet herstellen.

Dentsply Sirona en FDI partners in duurzaamheid

June 11, 2021 | News

CHARLOTTE, VS/GENEVE, ZWITSERLAND – Dentsply Sirona is verheugd aan te kondigen dat ze als partner deelneemt aan het initiatief ‘Sustainability in Dentistry’ van de FDI World Dental Federation. Als wereldwijde marktleider is het bedrijf zich bewust van haar verantwoordelijkheid voor het milieu en richt ze zich op manieren om een duurzamer bedrijf te worden door middel van investeringen en innovatie.

advertisement
Rendement en een gebalanceerd team: resultaten van goed praktijkmanagement

June 11, 2021 | News

Praktijken hebben steeds meer stoelen, meer behandelaars en een groter team. Daarmee lukt het om de zorgverlening te differentiëren en meer aandacht te besteden aan de patiënt. Maar deze mogelijkheden voor verbeteringen hebben ook een prijskaartje. Er is extra aandacht nodig voor praktijkmanagement. In dit artikel worden vijf factoren beschreven die hierbij komen kijken.

Column Reinier van de Vrie: Fysieke malheur

June 11, 2021 | News

Vol enthousiasme de hardloopschoenen aangetrokken om na 300 meter enorme aandrang te krijgen. Dan weet je dat het een heel kort en ongemakkelijk rondje gaat worden. “Waarom ga je dan niet eerst?”, hoor ik u zeggen. Heb ik gedáánnnnn. Maar ook na flinke rek- en strekoefeningen en heen en weerspringen, niente, nog geen keutel. “Dan had je toch beter helemaal niet kunnen gaan?” Klopt, maar zo stond het nu eenmaal op het programma direct na het opstaan. Na de ochtendkoffie is zo’n probleem meestal wel opgelost.

Column: Zonder briefje?

June 1, 2021 | News

We hebben hier in onze praktijk een nieuwe leuke bezigheid, die helemaal niets meer met tandheelkunde te maken heeft. Het is namelijk het beroep van tandverzekeringsmakelaar.

advertisement
Verlenging van financiële tussenkomst voor beschermingsmateriaal

May 28, 2021 | News

Ambulante zorgverleners krijgen niet alleen een tussenkomst voor het materiaal (handschoenen, maskers, jassen, enzovoort). Het gaat ook om een tussenkomst voor de zwaardere investeringen (zoals luchtverversingsapparatuur) en beschermingsmaatregelen (namelijk de tijd die nodig is voor het aan- en uittrekken van de beschermingsmiddelen, de tijd die nodig is tussen twee patiënten, de benodigde tijd voor het ontsmetten van het materiaal en de lokalen, enzovoort).

Producttest: werken de tandpastatabletten van Choose Teeth Care?

May 28, 2021 | News

Meer en meer producenten brengen tandpastatabletten op de markt. Het Nederlandse bedrijf ‘Choose Teeth Care’ verpakt ze bovendien in een duurzaam doosje. Maar hoe zit het precies met het mondgevoel bij het gebruik van zo’n tandpastatabletten? Ghizlane El Herbouti nam de proef op de som als testgebruiker voor het consumentenprogramma ‘De Inspecteur’ op Radio 2.

“Data-analyse stuurt patient journey

May 28, 2021 | Interviews | News

Het Nederlandse systeem van de regelmatige (halfjaarlijkse) controle wordt algemeen gezien als uitstekend preventief middel. Maar kunnen we dat ook aantonen met cijfers? En welke andere behandelingen en verrichtingen dragen duidelijk bij aan een betere mondgezondheid van de patiënt? Er bestaan veel ideeën en vermoedens over, maar aantonen met cijfers is lastig. Fresh Tandartsen, met meer dan veertig praktijken, probeert dat nadrukkelijk wel. En op basis van de verkregen data probeert het de mondzorg te verbeteren. ACTA Amsterdam maakt gebruik van dit soort data voor verder onderzoek.

advertisement
De Tokuyama Dental Academy gaat van start met de webinarserie ‘Excellence in Dentistry 4.0’

May 25, 2021 | Events | News

VENETIË, Italië – De toekomst van nascholing in de tandheelkunde zal zich online afspelen, iets dat Tokuyama Dental niet is ontgaan. De in Tokyo gevestigde fabrikant van tandheelkundige restauratiemiddelen en andere gespecialiseerde tandheelkundige producten viert de lancering van de Tokuyama Dental Academy in juni met een inaugurele webinarserie. Hierbij komen zeer interessante onderwerpen voor tandheelkundigen aan bod, waaronder ook antwoorden op de vragen en problemen die in de dagelijkse praktijk opkomen.

Column Reinier van de Vrie: Linksom of rechtsom

May 22, 2021 | News

Ik ben sinds kort rechts dragend. Ja, begrijp me niet verkeerd, van sleutels in mijn broekzak. Dat u de volgende keer niet op een congres naar mij gaat staan staren of het wel klopt. Sleutels rechts betekent een enorme toegenomen levensvreugde en groot dagelijks gemak. Ik ben namelijk een rechtspoot, zowel boven als beneden. Dat is niet zo vanzelfsprekend, want ik heb ook een zoon die linkshandig is, maar weer rechtsbenig. Met als gevolg een abominabel handschrift en een fluwelen trap bij voetbal. Bij tennis schiet hij met dat linkshandig dan weer niet zoveel op, omdat hij daarbij een sterke voorkeur heeft voor de backhand, waarmee zijn linkse voordeel wegvalt.

Waarom faalt lokale anesthesie nog zo vaak?

May 22, 2021 | News

Wie huivert niet van acute irreversibele pulpitis, van het kind met een kaasmolaar of de quasi nooit te verdoven patiënt? Niets is zo vervelend en frustrerend voor een tandarts als een tand die niet (voldoende) verdoofd raakt. Toch gebeurt dat geregeld. Hoe komt dat? Zijn falingen te wijten aan het anestheticum, de injectietechniek, de patiënt of aan een combinatie van factoren? Dr. Johan Aps gaat alle mogelijke oorzaken langs.

“Een praktijkmanager is het operationele smeermiddel in een praktijk”

May 22, 2021 | Interviews | News

Michèle Witkamp begon ongeveer veertig jaar geleden als tandartsassistent in een kleine praktijk. Na een aantal jaar stapte ze over op kaakchirurgie. In 1994 is zij begonnen bij Ivory & Ivory Oudenoord tandartspraktijk in Utrecht. In 2017 werd de praktijk overgenomen door Dental Clinics. Deze praktijk was toen nog klein, maar werd steeds groter en er was iemand nodig die operationele zaken regelde. Zo begon Witkamp als praktijkmanager. “Ik denk dat je als praktijkmanager een mensenmens moet zijn.”

advertisement
Tandartsen en sport

May 22, 2021 | News

Aan de World Medical and Health Games (MEDIGAMES), die het leven zagen in het Franse Cannes in 1978, doen jaarlijks bijna 2.000 medische professionelen uit meer dan 40 landen mee. Ze nemen het tegen elkaar op binnen 25 sportcompetities in verschillende disciplines en er is ook een internationaal symposium rond sportgeneeskunde. Deze miniatuurzegels werden uitgegeven door het Franse postbedrijf in 1994.

Kinderen met immuundeficiënties hebben meer kans op het ontwikkelen van parodontitis

April 30, 2021 | News

LONDEN, VERENIGD KONINKRIJK – Primaire immunodeficiëntie (PID) wordt gekenmerkt door een ontbrekend of slecht functionerend deel van het immuunsysteem van het lichaam. De aandoening remt het vermogen van het lichaam om alle soorten infecties te bestrijden. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat kinderen met PID vatbaarder zijn voor het ontwikkelen van gingivitis dan systemisch gezonde kinderen. Dat komt omdat ze geen natuurlijke afweer hebben tegen de orale microbiotica die parodontitis veroorzaken.

De nieuwe KCE-richtlijn rond antibiotica in de tandartspraktijk

April 28, 2021 | News

Op 18 november 2020 verscheen de langverwachte antibioticarichtlijn voor de tandartspraktijk. Deze richtlijn is bedoeld als leidraad voor tandartsen bij het verantwoord voorschrijven van antibiotica. De ontwikkeling van de richtlijn gebeurde onder leiding van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), in nauwe samenwerking met tandartsen uit de privépraktijk en professoren in de tandheelkunde. Dr Roos Leroy, Senior onderzoeker bij het KCE en tevens parodontoloog, geeft aan Dental Tribune een toelichting bij de richtlijn.

Hoe angst bij patiënten verminderen?

April 28, 2021 | News

GÖTEBORG, ZWEDEN – Hoewel de oorzaken onduidelijk en multicausaal kunnen zijn, zijn de effecten van angst voor de tandarts bij patiënten duidelijk merkbaar. Naarmate de angst toeneemt, dreigen patiënten afspraken en tandheelkundige zorg te vermijden en daarbij hun mondgezondheid te verwaarlozen. Uit een proefschrift van de Universiteit van Göteborg bleek dat de mate van angst voor de tandarts in het land de afgelopen decennia aanzienlijk is gedaald. Deze bevinding onderstreept de voordelen van een preventieve benadering van mondgezondheid.

Alternatieve theorie over ontstaan kiespijn

April 28, 2021 | News

MIDDELBURG, NEDERLAND – Een nieuwe ontdekking van de Duitse elektrofysioloog Katharina Zimmermann wijst erop dat kiespijn heel anders blijkt te ontstaan dan altijd is gedacht. Zimmermann zocht verder vanuit het gegeven dat ontstoken tanden extreem gevoelig zijn voor kou. Een speciaal type cellen in kiezen en tanden, odontoblasten genaamd, blijkt beschadigingen aan of bedreigingen van het gebit goed op te kunnen sporen. Het onderzoek verscheen recent in Science Advances en het NRC publiceerde er begin april over.

“Betere communicatie leidt tot beter behandelresultaat”

April 16, 2021 | News

Kwetsbare ouderen, agressieve, angstige of intimiderende patiënten, kinderen die mogelijk misbruikt zijn, patiënten met een andere culturele achtergrond of met geringe gezondheidsvaardigheden. Je komt ze allemaal tegen in de praktijk. Hoe kun je ook met hen op een effectieve en goede manier communiceren? Dat staat centraal in het recent verschenen AccreDidactprogramma Effectief communiceren in de tandartspraktijk (e-learning + papieren naslagwerk). Dental Tribune spreekt erover met auteur Albert Smith. Een interview met goede afloop.

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International