Dental Tribune Belgium (Flemish)
News
Onderzoek naar sterkere, duurzamere tandvullingen

September 21, 2020 | News

EDMONTON (ALBERTA), CANADA / LONDEN, VERENIGD KONINKRIJK – Aangezien wereldwijd naar schatting meer dan 2,3 miljard mensen aan cariës lijden, kan een eventuele vooruitgang in tandvulmateriaal een groot deel van de wereldbevolking ten goede komen. Door de structuur van bepaalde composietmaterialen te bestuderen, heeft een internationaal team van onderzoekers een methode ontdekt die ze mogelijk verbetert, wat kan leiden tot sterkere tandvullingen.

“Algemeen practici moeten opties kennen voor hun patiënten”

September 18, 2020 | Interviews | News

Waar apicale microchirurgie vroeger veelal gezien werd als laatste redmiddel, heeft het zich inmiddels ontpopt tot voorspelbare behandeloptie met een goede prognose. Welke ontwikkelingen lagen daaraan ten grondslag? In welke gevallen is apicale microchirurgie een geschikte behandeloptie? En welke risico’s brengt deze behandelmethode met zich mee? Tandarts-endodontoloog en universitair docent bij ACTA Fenneke Dommering schreef een AccreDidact-nascholingsprogramma over apicale microchirurgie voor tandartsen, een onderwerp waar elke algemeen practicus volgens haar van op de hoogte moet zijn. Dental Tribune ging met haar in gesprek.

advertisement
Coronavergoeding om financiële impact pandemie te compenseren

September 18, 2020 | News

Door alle noodzakelijke beschermingsmaatregelen en het lager aantal patiënten heeft de covid-19-crisis een financiële impact op alle zorgverleners in de ambulante zorg. Tandartsen behoorden tot de zwaarst getroffen groepen. Het RIZIV kende hen daarom een hogere coronavergoeding toe dan de meeste andere beroepen: 20 euro per patiënt.

Column: Openlucht wachtzaal

September 18, 2020 | News

Columniste Hilde Devlieger bij Dental Tribune Vlaanderen schrijft een nieuwe column over het samenscholingsverbod. 

“Sleutelrol voor mondhygiënist bij nazorg implantaten”

September 7, 2020 | Interviews | News

Juist nu de vraag naar implantaten wereldwijd toeneemt, stelt tandarts-implantoloog in ruste Gordon van der Avoort, is voldoende kennis over nazorg van groot belang. Daarom schreef hij samen met tandarts-implantoloog dr. Erik Blom het programma Nazorg bij implantaten. Het is de allereerste editie binnen de nieuwe, geaccrediteerde nascholingsreeks AccreDidact Mondhygiënist, waarop mondhygiënisten zich vanaf nu kunnen abonneren. Dental Tribune sprak met beiden over de wereldwijd stijgende vraag naar implantologie, het belang van nazorg en de toekomst van de implantologie.

advertisement
Flinke toename bezoekers allesoverhetgebit.nl

September 7, 2020 | News

UTRECHT, NL – De afgelopen maanden wisten steeds meer bezoekers de Nederlandse voorlichtingswebsite van de KNMT, allesoverhetgebit.nl, te vinden. In het eerste halfjaar van 2020 kreeg de website net zoveel bezoekers als in heel 2019. De ruim 780.000 bezoekers hebben bijna 1,5 miljoen pagina’s bekeken om antwoorden te vinden op hun vragen over mondzorg.

Column: Meesters in uitstel

September 7, 2020 | News

Journalist, tekstschrijver en hoofdredacteur van Dental Tribune Vlaanderen komt met een nieuwe column.

Samen een praktijk starten: de voor- en nadelen

September 7, 2020 | News

Belangrijke redenen om een eigen praktijk te willen starten zijn voor veel tandartsen: zelf verantwoordelijk zijn voor het beleid en eigen keuzes kunnen maken over de praktijkorganisatie. De gemiddelde praktijk is in de loop der jaren alleen wel veel groter geworden. In gesprekken met startende tandartsen komt vaak naar voren dat veel collega’s een praktijk van drie tot zes stoelen ambiëren. Dan ontstaat onvermijdelijk de vraag: alleen of samen starten? Dit artikel gaat in op de verschillende overwegingen en voordelen van samen starten.

advertisement
“Speekselonderzoek bij topsporters past in een heldere onderzoekslijn”

August 24, 2020 | Interviews | News

Als er iemand zicht heeft op de factoren die de gezondheid van ons musculoskeletale gestel bepalen, is het wel prof. Dr. Luc Vanden Bossche. Hij combineert in Gent drie veeleisende functies; op de universiteit, in het Universitair Ziekenhuis (UZ Gent) en bij voetbalclub KAA Gent. De relaties tussen mondgezondheid en ander fysiek functioneren boeien hem als arts en wetenschapper.

Mondzorgadvies WHO geldt niet voor België

August 24, 2020 | News

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op om niet-essentiële tandartsbezoeken uit te stellen. Dat is een van de adviezen die de organisatie geeft aan landen waar voorlopig zonder strikte leidraad wordt gewerkt. In België werden in maart en april echter al richtlijnen ontwikkeld.

Slechte mondhygiëne beïnvloedt mogelijk nauwkeurigheid coronatests

August 24, 2020 | News

Een slechte mondhygiëne kan er mogelijk toe leiden dat klinisch herstelde covid-19-patiënten gedurende langere tijd positief blijven testen voor het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Special Care in Dentistry.

Column: “Kunt u uw mondmasker afzetten?”

August 24, 2020 | News

Hilde Devlieger is sinds mei 2020 columniste bij Dental Tribune Vlaanderen en schrijft in haar column over haar werk als parodontoloog in coronatijden.

advertisement
“Ze liepen van heinde en verre naar de hoofdstad voor hulp”

August 10, 2020 | Interviews | News

Jaarlijks reizen Nederlandse mondzorgprofessionals af naar ontwikkelingslanden om ondersteuning te bieden in de vorm van noodhulp en preventie. Dit blijkt noodzakelijk, aangezien veel lokale inwoners met ernstige mondgezondheidsproblemen kampen en dentale zorg slechts beperkt toegankelijk is. Tandartsen Madelyn Penders, Vivian Trommelen en Mark van de Ven, allen werkzaam bij Clinias Breda, deden meermaals vrijwilligerswerk in derdewereldlanden. Zo reisde Penders af naar Tanzania en Bangladesh, ging Trommelen tweemaal naar Gambia en heeft Van de Ven drie keer in Indonesië gewerkt. Welke mondgezondheidsproblemen troffen ze aan? En welke kennis en vaardigheden hebben ze opgedaan? Dental Tribune sprak met hen.

Ontstekingsremmende coatings verminderen mogelijk complicaties bij implantaten

August 10, 2020 | News

HALLE (SAALE), DUITSLAND – Een medische implantaat kan chronische ontstekingsreacties veroorzaken, wat vervolgens kan leiden tot disfunctioneren van het apparaat. Om dit te voorkomen hebben onderzoekers van de Martin Luther University Halle-Wittenberg (MLU) een nieuwe methode ontwikkeld om ontstekingsremmende stoffen op implantaten aan te brengen en zo ongewenste ontstekingsreacties in het lichaam te remmen. Deze nieuwe coatings zullen volgens de onderzoekers ook interessant zijn voor toepassingen in de tandheelkunde.

Beroepsverenigingen VVT en VBT pleiten voor behoud contingentering

August 10, 2020 | News

Het Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT) en de Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen (VBT) vragen regeringsonderhandelaars in een gezamenlijke mededeling van 31 juli 2020 om de contingentering van het aantal tandartsen te behouden, de toegankelijkheid tot mondzorg te verbeteren en meer aandacht te besteden aan preventie.

Toelatingsexamens tandarts Vlaanderen eind augustus

August 10, 2020 | News

Eind augustus kunnen 1.163 kandidaat-tandartsen toelatingsexamen doen. Normaliter vinden de toelatingsexamens begin juli plaats, maar vanwege de coronamaatregelen koos de Vlaamse overheid voor een andere aanpak. De toelatingsexamens worden daarom meteen gemoderniseerd en dit jaar voor het eerst digitaal afgenomen.

Tandzorgverzekering mag duurder worden

July 20, 2020 | News

Als gevolg van de jaarlijkse aanpassing van de medische index mogen tandzorgverzekeringen 8,5 procent duurder worden.

Zorgverstrekkers willen meer invloed op Zorgraden

July 20, 2020 | News

“Wij zijn het moe niet au sérieux genomen te worden.” Dat zegt het Overleg Zelfstandige Zorgverstrekkers. Zij willen meer betrokken worden bij beslissingen over de onlangs opgerichte Zorgraden.

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 2, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International