Dental Tribune Belgium (Flemish)

8 tips en checklist voor een betere werkhouding

November 27, 2020

UTRECHT Veel tandartsen ervaren lichamelijke klachten die te wijten zijn aan een verkeerde houding aan de stoel. Bijna twee op de drie hebben een verkeerde werkhouding. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) geeft acht tips en een checklist om klachtenvrij en comfortabeler te werken.

1. Zorg voor een goede werkhoogte.
Bij een goede werkhoogte zijn je handen iets hoger dan je ellebogen. Tijdens het werk maken je onderarmen een hoek van maximaal 25 graden. In rust is die niet groter dan 15 graden.

2. Voorkom overbelasting van je lichaam.
Zorg ervoor dat je je rug nooit tegelijk buigt en draait. Buig je rug bovendienniet meer dan 10 graden naar voren. Voor je nek is het raadzaam om maximaal 25 graden te draaien. Je bovenarmen hef je best niet meer dan 20 graden op.

3. Ga afwisselend staan en zitten.
Het is raadzaam om af en toe van je stoel te komen en even de benen te strekken. Hele marathons lopen hoeft niet; het kan al in de kleine dingen zitten. Met even een kopje koffie halen of zelf de patiënt uit de wachtkamer halen, doe je al meer meters dan je denkt.

4. Maak gebruik van de gemodificeerde pengreep.
Veel tandartsen zijn al snel geneigd om hun instrumenten te hanteren als een pen. Een iets aangepaste variant, de gemodificeerde pengreep, is echter meer aan te raden. Je belast je pols zo veel minder én de greep is 50% sterker.

5. Het hoofd van je patiënt kan ook bewegen.
Het is bijna vanzelfsprekend, maar toch wordt het in de praktijk vaak vergeten. Beweeg niet steeds om het hoofd van je patiënt heen, maar beweeg het hoofd meer met je mee.

6. Schud met je schouders.
Door even je schouders en armen los te schudden, ontspan je de spieren en bevorder je de doorbloeding. Doe dit om de tien minuten.

7. Zet de tandartslamp op juiste hoogte.
Zo voorkom je schaduwen en strijklicht. Laat de lichtbundel van de tandartslamp ongeveer parallel lopen met de blikrichting, en probeer de lamp zoveel mogelijk loodrecht op je werkveld te richten. Je kan hem het best vlak boven je hoofd zetten.

8. Extra tips voor zwangere behandelaren.
Voor zwangere vrouwen wordt aangeraden om vooral dynamisch te werken en voldoende rust te nemen. Door het nemen van korte pauzes voorkom je dat je (te) veel in dezelfde houding zit. Kort staand werken is ook een tip, die gehanteerd kan worden bij bijvoorbeeld extracties. Besteed ook aandacht aan je ademhaling.
Wil je nog meer tips over een goede werkhouding? Bekijk dan eens de checklist voor een gezonde werkhouding van de Stichting Kennisplatform voor Ergonomie in de mondzorg. Je vindt de checklist vanaf pagina 20.

(bron: KNMT)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International